Aranyablak

Magyarország első, és egyetlen 34 üzlettel rendelkező nyílászáró gyártója.

Belső ablakpárkány ötletek: mire lehet ezt a kiegészítőt használni?

Belső ablakpárkány ötletek: mire lehet ezt a kiegészítőt használni?

Ablak minden házon található, épp ezért biztosan van külső és belső párkány is. Ez utóbbi egyáltalán nem felesleges eleme a lakásnak. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány belső ablakpárkány ötletet, hogy ki lehessen jól használni ezt a plusz teret.

Mi a szerepe a párkánynak?

A párkány kívül arra szolgál, hogy elvezesse a csapadékot az ablak közeléből, éppen ezért nem árt, ha egy kicsit lejt, illetve a cseppentője minél hosszabb. Mivel odakint az időjárás viszontagságainak ki van téve ez a kiegészítő, kültérre elsősorban alumínium, műanyag és kőből a készült párkányokat ajánlunk. Kínálatunkban megtalálhatók ezek a termékek: vannak köztük színezhetők is így azok is tudnak választani akik ragaszkodnak a faablakokkal színben megegyező párkányhoz.

Ugyanakkor van belső ablakpárkány is, ennek hivatalos neve: könyöklő. Ezek is készülhetnek műanyagból, kőből, itt viszont az alumínium helyett a fa változat kerül szóba, ez az esztétikusabb.

Sokan annyira megszokták már az ablakpárkányokat, hogy észre sem veszik a jelenlétüket, teljesen természetesnek tartják, hogy ezek jelen vannak az ablak alatt. Mások azonban kreatívabbak, és mindenféle belső párkány ötleteket találnak ki, amelyekkel feldobják az adott szoba hangulatát. Cikkünkben most végigvesszük, melyik a helyiségbe milyen egyedi megoldások alkalmazhatók.

Belső ablakpárkány ötletek a nappali díszítéséhez

Egy nappaliban vagy tágasabb szobában nagyon sokféleképpen ki tudjuk használni a belső párkány nyújtotta lehetőségeket. Elsősorban virágokat, dísztárgyakat, gyertyákat, fényképeket helyezhetünk rá, persze mindezt akkor, ha nem akadályozzák az ablak kinyitását, becsukását.

Egyesek szívesen tesznek ide minden olyan dekorációs kelléket, amely illik a szoba stílusához: kerülhetnek ide keleti kis szobrocskák, füstölők, apró csecsebecsék.

Amennyiben a nappaliban egy szélesebb párkányt is ki tudunk alakítani, azt használhatjuk olvasósarokként is. Egy-két dizájnos párnával, puha takaróval nagyon kényelmes zugot tudunk létrehozni egy nagyobb üvegfelületet mögött. Ideális lehet ez a relaxáláshoz, az esőcseppek kopogásának hallgatásához, a hópelyhek szállingózásának nézéséhez.

Ötletek a belső ablakpárkány kihasználására a konyhában

A konyha egy tipikusan olyan terület, ahol az ablakot gyakran kell nyitni-csukni, éppen ezért nem biztos, hogy szerencsés a könyöklőre bármit is elhelyezni. Ha azonban van olyan felület, amely kevésbé kihasznált ebből a szempontból, oda szintén rakhatunk dísztárgyakat.

Praktikusabb azonban ebben a helyiségben konyhai munkálatokhoz szükséges dolgokat elhelyezni: sokan például itt nevelik cserépben konyhakerti növényeket – rozmaringot, oregánót, majorannát.

Ezekre a háziasszony a főzés közben is rá tud tekinteni, gyorsan meglocsolni őket, ha kell. Mások az olyan növényeket helyezik ide, amelyeknek sok napfényre van szükségük: ezek is nagyon jól mutatnak az belső könyöklőn, ilyen például az orchidea vagy a begónia.

További remek ötlet a gyümölcsök tárolása az ablakpárkányon. Tegyünk néhány szezonális gyümölcsöt egy tálba, ahol a gyerekek is könnyen elérik. Ne a hűtőben tároljuk, mert így a lurkók nem feledkeznek el a fogyasztásukról.

Gyerekszobai könyöklő

Belső ablakpárkány ötleteket összegyűjtő cikkünkből nem maradhat ki a gyerekszoba sem! Mivel a gyerekek sokat játszanak, szaladgálnak, ide semmiképp se helyezzünk el olyan tárgyakat, amik veszélyesek lehetnek a számukra. Azt azonban hagyhatjuk, hogy ők maguk igénybe vegyék ezt a területet egy-egy szerepjáték vagy legózás során.

A téli időszakban az ő ablakpárkányukat is feldíszíthetjük egy-két karácsonyi dekorációval, de hagyni kell helyet a csokimikulásnak is! De arra figyeljünk, hogy ha az ablakpárkány nagyon közel van a radiátorhoz, nehogy megolvadjon a finomság.

Jó ötlet párásító készüléket, párologtatóedényt tenni a gyerekszobai könyöklőre, főleg ha nagyon száraz a levegő odabent.

Belső ablakpárkány a hálószobában

Bár a hálószobák többsége kicsi, és az ablakot is gyakran nyitni kell ebben a helyiségben, hogy friss levegőhöz jussunk az alváshoz, ha van mód rá, itt is elhelyezhetünk néhány, számunkra kedves tárgyat.

A romantikus esték kelléke a gyertya is helyet kaphat itt, azonban arra vigyáznunk kell, hogy függöny ne legyen a közelében. Égő gyertyát sose hagyjunk magára egyik helyiségben sem!

Reméljük, cikkünk segítségével könnyebben tudja majd eldönteni, milyen típusú ablakpárkányt válasszon. Amennyiben a gyertyák ötlete fogta meg, lehetőleg ne fakönyöklőt helyezzen az ablak alá, hanem kőből készültet.

Amennyiben viszont egy könnyen takarítható, praktikusan kihasználható, belső ablakpárkányt keres: a műanyag lesz a legjobb választás.

Kérje ki munkatársaink segítségét a döntés során. Keresse fel a legközelebbi Aranyablak-üzletet, és érdeklődjön a lehetőségek felől!

 

Fontos tudni!
Ugrás a további cikkekhez
Ez a weboldal sütiket használ
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Ajánlatkérés Pályázatok Hírlevél felíratkozás