Aranyablak

Magyarország első, és egyetlen 34 üzlettel rendelkező nyílászáró gyártója.

A redőny szerepe a hőszigetelésben

A redőny szerepe a hőszigetelésben

Beköszöntött az ősz, hamarosan itt a tél, egyre nagyobb figyelem irányul tehát az otthonok fűtésére, mindenki keresi a leghatékonyabb megoldást. Érdemes tudni, hogy a nyílászáróknak és a redőnyöknek is igen nagy szerepük van a hőszigetelésben, ezért érdemes átgondolni szükség van-e cseréjükre.

Mostani írásunkban végig vesszük az egyes redőnyfajták jellemzőit és hatékonyságukat az energiatakarékosság szempontjából.

A redőny nélküli ablak

Talán nincs is olyan épület, amelyen nem találkozunk valamilyen külső árnyékolóval. Hazánkban a legelterjedtebb megoldás a redőny – ez kerülhet ablakra, de akár erkélyajtóra is. A fából készült spaletta és a zsalugáter is igen közkedvelt árnyékolók, és nyáron megkérdőjelezhetetlen a szerepük, télen azonban nem teljesítenek olyan jól, mint egy redőny.

Egy redőny nélküli ablak esetében jóval nagyobb esélyünk van arra, hogy kiszökik a meleg a házból, még ha maga az üvegezés magas minőségű is. Sokan választják új építésű lakásokba a műanyag ablakot 3 rétegű üvegezéssel, mert ez az egyik legköltséghatékonyabb lehetőség, ugyanakkor a hőszigetelés tekintetében is jobb a műanyag ablak a faablaknál.

Ha pedig már a nyílászáró adott, akkor célszerű hozzáillő külső árnyékolót is választani, így jöhet szóba az alumíniumredőny vagy a műanyag redőny. Nem érdemes ezen spórolni, és csak függönnyel, rolóval, spalettával stb. védekezni, mert nemcsak nyáron, hanem télen is nagy hasznát vehetjük a külső árnyékolóknak.

A műanyag redőny

Napjaink legnépszerűbb külső árnyékolója a műanyag redőny, amely nálunk is megrendelhető. Több blogcikkünkben írtunk már e termék előnyös tulajdonságairól, most – a tél közeledtével – arra térnénk ki, milyen ennek az árnyékolónak a hőszigetelő értéke.

Természetesen a műanyag redőnnyel felszerelt ablak jóval védettebb, mint az, amelyiken nincs árnyékoló, hiszen a redőny leeresztett állapotban plusz védelmet nyújt a beáramló hideg ellen. Még egyszer szeretnénk azonban felhívni a figyelmet arra, hogy igazán hatékonyan csak akkor tudnak szolgálni ezek a kiegészítők, ha maga a nyílászáró is megfelelően működik: a régi ablakokat célszerű újakra cserélni.

A műanyag redőny többféle változatban is elérhető: van külső tokos és vakolható tokos is, ez utóbbi a modernebb. Tudatosan kialakításának köszönhetően nem bontja meg a ház homlokzatának egységét.

A lamellák mindkét esetben UV-állóak. A műanyag lamellák 37 mm szélesek, és fehér színben kérhetőek. Az alumínium lamellák 39 mm szélesek, és rendelhetők többféle színben is. A szaküzleteinkben megtalálható színminta alapján lehet közülük választani: ezért is fontos, hogy személyesen látogasson el hozzánk. Keresse fel az Önhöz legközelebbi üzletünket, ahol munkatársaink készséggel állnak a rendelkezésére.

Néhány szó a műanyag redőnyök hőszigetelésben betöltött szerepéről: a hagyományos műanyag redőnyök hőszigetelési értéke átlagos. Legfőbb szerepük az árnyékolás, de télen is érdemes leengedett állapotban tartani őket, ha nem tartózkodunk a lakásban, mert ily módon plusz védelmet jelentenek a nyílászárók számára.

Az alumíniumredőnyök szerepe a hőszigetelésben

Az alumíniumredőnyök egyre népszerűbbek hazánkban is, sok ember dönt úgy, hogy egy ilyen igazán megbízható, betörésgátló védelemmel is ellátott árnyékolót választ nyílászáróira. Az alu redőnyök iránti kereslet azért is nőtt meg, mert ezek a típusok automatizáltan is működtethetők, fali kapcsolóval vagy távirányítóval is lehet őket fel-le húzni.

Továbbá tény az is, hogy ezeknek a legjobb a hőszigetelő értékük az összes külső árnyékoló közül. Az alumínium lécek habbal vannak kitöltve, ezáltal jobban elősegítik a hőszigetelést és hozzájárulnak a szerkezeti stabilitáshoz is.

Az alumíniumredőnyök ellenállóbbak az időjárási viszonyokkal szemben is, nyáron a jégeső vagy a tűző nap sem árt nekik, télen a havas, jeges csapadékkal szemben is védenek. Hatásukat csak fokozza, ha prémium minőségű alumínium ablak elé szerelik fel őket. A kínálatunkban is megtalálható modellek remekül zárnak, az EPDM szintetikus gumi tömítésének köszönhetően tökéletes hézagmentességet biztosítanak.

Az energiahatékonyságot tehát nemcsak a redőny, hanem maga a nyílászáró is biztosítja. Ablakoknál számít az üvegezés, a szárnyprofil szélessége és a gumitömítés is. Persze a hőszigetelés érdekében érdemes redőnyt is választani a nyílászárókhoz: mind a műanyag, mind az alumínium megfelelő lehet.

Döntsön igényei szerint! Kérje ki munkatársaink szakszerű véleményét, írjon nekünk vagy látogasson el személyesen üzletünkbe, ahol megnyugtató választ kaphat kérdéseire!

 

Fontos tudni!
Ugrás a további cikkekhez
Ez a weboldal sütiket használ
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Ajánlatkérés Pályázatok Hírlevél felíratkozás